Slider

« vissza

Fintech Banking Summit – Konferencia a pénz jövőjéről és a jövő pénzügyeiről

A fintech megoldások robbanásszerű fejlődése alig pár év alatt mindent megváltoztatott. A Fintech Banking Summit konferencián, 2018. november 22-én hazai és külföldi szakemberek ismertetik elképzeléseiket a fintech ökoszisztéma kapcsán; megtudhatjuk, hogy mikor mondhatunk búcsút a papírpénznek, és hogy milyen más, hasonló jelentőségű változásra számíthatunk a következő években.

A pénzügy világ az elmúlt években blockchain és kriptovaluta lázban égett; az új megoldások pedig divatot csináltak a fintechből, azaz a pénzügyhöz kapcsolódó innovatív technológiák alkalmazásából. A bankok és pénzügyi szolgáltatók egymás után ismerték fel a folyamat jelentőségét, és a világ rövid idő alatt nagyot fordult: a bankok, befektetők, szabályzók lelkesen, karöltve támogatják a fintech startupok ötleteinek megvalósulását, amelyek egyszerűbbé, gyorsabbá teszik pénzügyeink intézését. A fejlődés folyamata pedig gyors és intenzív, annak ellenére, hogy rendkívül komplex feladatokról van szó; annyira, hogy ma már nem is pusztán megoldásokról, vagy platformokról, hanem egyenesen fintech ökoszisztémákról illik beszélnünk.

Ahhoz, hogy egy fintech ökoszisztéma stabilan működjön, szükség van a projektben részt vevő, ám eltérő érdekeket képviselő szereplők hatékony együttműködésére.

Egy jól működő ökoszisztémában a vállalkozó folyamatosan új ötletekkel gazdagítja a projektet, a vállalati ügyfél segít sínre tenni az új módszereket és kiaknázni a szimbiózisban rejlő lehetőségeket; a szolgáltató képes alkalmazkodni a megváltozott igényekhez, a befektető folyamatosan biztosítja a célok eléréséhez szükséges forrásokat, a szabályozó hatóságok pedig egyengetik az új modell előtti utat, hogy annak hasznossága minél gyorsabban érvényesülhessen. Az Izraelből érkező fintech stratéga, NIR NETZER (Equitech Financial Consulting, Tel Aviv) osztja meg tapasztalatait e rendkívül bonyolult folyamatról, és elárulja a Fintech Summit közönségének, hogy hogyan kell hatékonyan menedzselni egy fintech ökoszisztéma kialakítását.

okak szerint kínálja Izrael a legkiválóbb körülményeket egy fintech startup elindításához: a kormányzat óriási mértékben támogatja a kapcsolódó kutatás-fejlesztési feladatokat, a helyi piacon globális értékeket lehet teremteni, a stabilitás és a biztonság fenntartására érzékeny társadalom nyomása miatt pedig gyors döntéshozatal jellemző a befektetőkre.

Izraelben megvan a szükséges tőke és szaktudás is az innovatív megoldások értékesítéséhez a megcélzott globális piacokon.

Ezek után talán nem meglepő, hogy Izrael a globális fintech piac egyik irányítója: az országban több mint 600 fintech cég található, itt a legmagasabb a világon az egy főre jutó fintech befektetés mértéke, és rekordmértékű fintech befektetés érkezik az országba. TAL SHARON (Equitech Financial Consulting, FinTech Master) bemutatja az izraeli fintech jelenkorát, és néhány ígéretes izraeli fintech megoldáson keresztül ismerteti a startupok számára kínálkozó lehetőségeket.

A kriptovaluta-láznak köszönhetően az új típusú pénzügyi modellek már itthon is bevésődtek a köztudatba, a „hype” lecsengésével pedig végre van mód az e technológiákban rejlő lehetőségek és előnyök letisztult elemzésére és alkalmazására. Az átgondolt megközelítés pedig egyértelműen új üzleti és költség modellek bevezetésére kínál lehetőséget. Benedek Péter (Blockchain Competence Center Kft.) előadásában a trendek mellett bemutat néhány, a hazai piacon is alkalmazható ötletet és már látható megoldást.

A fintech ökoszisztéma-építés komoly kihívást jelent, komplex feladatokkal, ez arra ösztönzi a szükséges tőkével rendelkező, klasszikus pénzügyi szereplőket, hogy a versengés helyett az együttműködést válasszák az új, innovatív Fintech vállalkozásokkal, amelyek pedig rendelkeznek a kidolgozáshoz szükséges tudással és rugalmassággal. Az MNB által felkarolt reformok (például az azonnali fizetés) nagy lehetőséget jelentenek;

az átfogó pénzforgalmi kultúraváltással a következő években a régió, de akár az EU egyik példaértékű országává válhatunk egy gyakorlatilag készpénzmentes fizetésforgalmi országként.

Kocsis Gergely (RowanHill Global Kft.) ismerteti az ország fintech stratégiájához kapcsolható célokat és akciókat, a megvalósítás során felhasználható legjobb nemzetközi gyakorlatokat, és bemutatja a hazai fintech helyzethez kapcsolódó lehetőségeket, előnyöket, kihívásokat és veszélyeket.

A színvonalas előadások mellett a 2. Fintech Banking Summit az előadók és a közönség közötti tartalmas, építő beszélgetéseknek ad otthont; az eseményen részt vesznek a kapcsolódó területeken dolgozó hazai szakemberek – pénzintézetek vezetői, a pénzügyi szabályzó testületek tagjai, banki digitális vezetők, befektetési és üzletfejlesztési szakemberek éppúgy, mint fintech startupok képviselői, tanácsadók és állami szektorban dolgozó pénzügyi menedzserek.

Forrás: Vg.hu – A teljes cikkért kattintson ide!