Slider

« vissza

Jövőre azonnal utalhatunk

A RENDSZER BEVEZETÉSÉVEL REMÉLHETŐLEG VISSZASZORUL A KÉSZPÉNZHASZNÁLAT

Egyre kiterjedtebbé válik a bankkártya-elfogadói hálózat, lassan, de biztosan növekszik azon kereskedők száma, akik lehetővé teszik vásárlóiknak a készpénzmentes fizetést. A nagy áttörés egy év múlva következhet be, jövő júliusban indul el ugyanis az azonnali átutalások rendszere, ami a jegybank reményei szerint alapjaiban változtathatja meg a pénzhasználati szokásokat.

Immár kevesebb mint egy év van hátra az azonnali átutalási rendszer indulásáig, amivel még a mostanihoz képest is kényelmesebb és gyorsabb lesz az elektronikus fizetés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint az, hogy 5 másodpercen belül a nap 24 órájában meg is kapja a kedvezményezett a számára küldött pénzt, jelentősen megváltoztatja az általános fizetési szokásokat. Az MNB az évek során folyamatosan fejlesztette a rendszert; először megjelent a napon belüli átutalás, a rendszerrel jelenleg egy órán belül átmegy az összeg.

Az új infrastruktúrától az MNB azt várja, hogy akár olyan nagyobb ügyleteket, például egy autó- vagy ingatlanvásárlást is el tudjanak elektronikusan, a helyszínen intézni a felek, amelyeket most még sok esetben nagy köteg készpénzzel rendeznek.

Noha az azonnali átutalástól alapvető változást várnak a jegybankban, az elektronikus fizetés térnyerése ettől függetlenül is lassan, de biztosan halad. Az MNB statisztikái alapján 2012-ben több mint 274 ezer átutalást regisztráltak, a szám 2017-re mintegy 50 ezerrel nőtt.

Ennél is látványosabb volt a kártyás fizetések számának alakulása, a 2012-es 251 ezres ügyletszám tavaly megközelítette a 620 ezret. Az elektronikus tranzakciók száma a múlt évben 1 013 214 422-re emelkedett.

A legújabb, első negyedévi statisztikák is azt mutatják, hogy a felhasználók és a kereskedők is egyre gyakrabban választják a készpénzmentes megoldásokat. Az MNB adatai szerint 2014-ben még kevesebb mint 90 ezer bankkártya-elfogadó berendezés üzemelt, az idei első három hónapban ez a szám meghaladta a 136 ezret. A teljes összeg negyedévről negyedévre nő: 2016 elején alig 103 ezer POS-terminál működött az országban, 2017-ben már 112 ezer, az idei érték pedig értelemszerűen a mindenkori csúcs.

A növekvő terminálszámból következik az az örömteli fejlemény, hogy nő az olyan boltok száma, ahol nincs szükség készpénzre. Míg a tavalyi első negyedévben 87 ezer körüli fizikai elfogadóhely volt, idén ez a szám már meghaladja a 110 ezret. Kimutatásaiban az MNB rendre kiemeli, hogy az érintőkártyák elterjedése nagy lendületet adott a plasztikok használatának, a bolti kártyás fizetések nagyjából kétharmada érintéses.

A fizetési rendszer átalakulása, illetve fejlődése látszólag töretlen, azonban nem lehet elfelejteni, hogy még így is iszonyatosan sok készpénz van forgalomban, hiába igyekszik tenni ellene a gazdasági kormányzat és a jegybank. Azon túl, hogy a készpénz előállítása költséges, ha nagy mennyiségben van jelen, az támogatja az illegális gazdaságot, az adózatlan kereskedelmet.

Jelenleg megközelítőleg 5000 milliárd forintnyi bankjegyet és érmét adnak kézről kézre hazánkban, ami tetemes összeg. Magyar sajátosság, hogy a legtöbb bankjegy a nagy címletekből van forgalomban, amiből arra lehet következtetni, hogy sokan a megtakarításaikat is inkább készpénzben tartják, semmint hogy bankszámlára tennék vagy befektetnék.

 

Forrás: Magyaridok.hu – A teljes cikkért kattintson ide!