Slider

« vissza

Magyarország az élbolyba léphet

Jövő év július elsejétől egy azonnali banki átutalási rendszer indul Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy átutalásoknál csak néhány másodpercet kell majd várni arra, hogy az összeg megérkezzen a fogadó bankszámlájára. Arról, hogy milyen nemzetközi tapasztalatok vannak és, hogy a rendszer mennyire lesz biztonságos a GIRO Zrt. vezető pénzforgalmi és stratégiai tanácsadóját kérdeztük.

Az azonnali fizetési rendszerek bevezetése egy nemzetközi trend. Az elektronikus fizetések világában fontos szempont, hogy egy rendszer sikeres legyen, sok tranzakciót dolgozzon fel. A magyar fejlesztőkhöz hasonlóan sok más országokban is dolgoznak az azonnali utalás bevezetésén. Mayer Győző szerint majdnem 30 olyan ország van világszerte, ahol már valamilyen formában létezik az azonnali elektronikus fizetés. Azt is elmondta, hogy az ezeket a rendszereket az ügyfél igények is megkövetelik.

Szinte minden kontinensen van már példa az azonnali fizetési rendszer használatára. Azonban fontos különbséget tenni ezek között. Vannak olyan konstrukciók például, melyek már 30-40 éve működnek és bár nem felelnek meg az azonnali fizetési rendszerekkel szemben támasztott minden mai követelménynek, a szakma mégis ide sorolja őket. Ilyen több évtizedes példát láthatunk Svájcban vagy Japánban. Ha leszűkítjük a kört és szigorúan a mai kor követelményeinek teljesen megfelelő azonnali elektronikus fizetési rendszerekről beszélünk, akkor nagyjából 10 megvalósításról van szó. Tehát 2019. július 1-től Magyarország egy nagyon exclusive kör tagja lesz.

Nincs megállás

Mayer Győző elmondta, hogy az azonnali banki átutalások átalakítják a szakmát. A bankoknak át kell állniuk egy non-stop működésre. Ez azt jelenti, hogy a nap bármely órájában indít valaki egy banki átutalást, annak néhány másodpercen belül célba kell érnie. Ezt a 24 órás működést kell megvalósítania a szektornak. Emellett arra is fel kell készülni, hogy a tranzakcióknak néhány másodpercen belül teljesülniük kell.

Az azonnali fizetési rendszer felgyorsítja a pénzforgalmat, ami élénkítheti a gazdaságot. Az embereknek és vállalkozásoknak a munkájuk, árujuk és szolgáltatásaik után kapott pénz azonnal rendelkezésükre fog állni, amit rögtön tovább is költhetnek. Ez az előny egyes szektorokban akár jelentősen is növelheti a gazdasági aktivitást.

Forrás: Trendfm.hu – A teljes cikkért kattintson ide!