Slider

Történetünk

A kétszintű bankrendszer bevezetésével egy időben, 1987-ben, merült fel egy olyan elektronikus elszámolási rendszer kialakításának igénye,

amelyben a bankközi pozíciók kiszámítása és kiegyenlítése felgyorsul;
az úton lévő pénzek összege csökken;
a bankközi fizetési forgalom információ továbbítása pontosabbá, gyorsabbá válik;
és a feldolgozási hibák aránya lényegesen csökken.


A GIRO Rt. megalakulásával, 1988-ban megkezdődhetett a bankközi elszámolásforgalmi rendszer előkészítése. Hosszas előkészületek után 1994-ben elindulhatott Magyarországon az automatikus elszámolásforgalom. A Bankközi Zsíró Rendszer (BZSR) a papír alapú könyvelést váltotta ki.

A bevezetésekor még csak egyedi átutalások feldolgozása, elszámolása és továbbítása volt lehetséges. A csoportos fizetési megbízások feldolgozása 1997 októberében kezdődött meg, és a klíringtagok bekapcsolódásával fokozatosan bővült ki. 1997-ben elindult a csoportos átutalási és a beszedési szolgáltatás.

Az ezredforduló egyik legfontosabb fejlesztése a szakaszos elszámolás volt, ezzel a banki fogadási idő további négy órával hosszabbodott meg.

A GIRO Rt. a következő években elszámolásforgalmi alaptevékenysége mellett tovább bővítette szolgáltatásait. Elindult a GIRinfO adatfeldolgozási szolgáltatás, amely, egyablakos, valós idejű, on-line kiszolgálást nyújt különböző adatbázisok elérésére.

2006-ban törvényi előírásoknak megfelelően módosult a cég elnevezése: „a részvénytársaság elnevezését, a működési forma megnevezésével („nyilvánosan működő részvénytársaság”; „zártkörűen működő részvénytársaság”), illetve rövidített elnevezésében „nyrt.” vagy „zrt.” rövidítésével a társaság cégnevében fel kell tüntetni.” ¹

Ennek értelmében a cégelnevezés, a működési mód Rt.-ről Zrt.-re változik. 2009-ben a saját fejlesztésű elszámolómű átadja a helyét egy új számítástechnikai rendszernek, az InterGIRO1-nek. Ennek továbbfejlesztéseként 2012-ben megvalósításra kerül a Bankközi Klíring Rendszer (BKR) második elszámolásforgalmi platformja, az InterGIRO2 platform, amely a napközbeni többszöri elszámolást hozza létre.

2014 szintén jelentős változásokat hozott a GIRO Zrt. életébe. Az év közepén a Magyar Nemzeti Bank a GIRO Zrt. kizárólagos tulajdonosává vált.

A 2015-ös év szintén hozzájárult a magyar fizetési kultúra korszerűsítéséhez azáltal, hogy a napközbeni elszámolás ciklusainak számát az elszámolóház napi 5-ről 10 alkalomra sűrítette.

A GIRO Zrt. folyamatos fejlesztései is hozzájárultak ahhoz, hogy az elektronikus fizetési tranzakciók száma jelentősen növekedett, és fokozatosan helyettesíti a készpénz használatát. A társaság. fejlődésének történetét az innováció, a pénzügyi kultúra erősítése, a készpénzforgalom banki átutalásra terelésének szándéka hatja át.

Mindezt a törekvést legkorszerűbb átutalási rendszer koronázza meg: 2016-ban a Társaság jelentős szerepet vállalt az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozásában. 2017-ben megkezdődhetett a korszakváltó, azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúrájának kiépítése.

¹ A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény módosításáról szóló 2005. évi LXII. tv. 156. §

 

Kronológia